تکنولوژی با زندگی بشر پیوند عمیقی برقرار کرده و هر لحظه در حال سوق دادن جهان به سمت هوشمند شدن است.
اینترنت هم دیگر از آن حالت ساده و کابلی خود فاصله گرفته و روز به روز به شکلی جدیدتر و گستردهتر بر زندگی ما تاثیر میگذارد. یکی از این شکل های جدید، اینترنت اشیا است. در ادامه با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در این مورد کسب کنید.
اینترنت اشیا چیست؟
اینترنت اشیا ، به اشیاء و تجهیزاتی در محیط پیرامون ما اشاره دارد که به شبکه اینترنت متصل شده و توسط اپلیکیشنهای موجود در گوشیهای همراه قابل کنترل و مدیریت هستند.
به زبان دیگر، اینترنت اشیاء یا IOT ،ارتباط و تعامل حسگرها و دستگاهها با یکدیگر و با کاربرانشان که توسط شبکه اینترنت انجام میشود را در بر میگیرد. این مفهوم میتواند به سادگی ارتباط یک گوشی هوشمند با تلویزیون، یا به پیچیدگی نظارت بر زیرساختهای شهری و ترافیک باشد.
به عنوان یک مثال ساده میتوان به GPSهای نصب شده بر روی خودروها اشاره کرد. که با نصب حسگرهایی در خودرو و فعال سازی اپلیکیشن مربوطه بر روی گوشی همراه خود میتوانید با خودرو خود تعامل داشته باشید. به این صورت که با اتصال به اینترنت میتوانید از موقعیت ماشین خود مطلع شوید و در صورت نیاز خودرو خود را از راه دور خاموش کنید. همچنین در صورت فعال کردن گزینههای مختلف مانند سرقت باتری یا باز شدن درب ماشین، از طریق پیامک یا تماس هشدار دریافت کنید.
در واقع اتصال دستگاهها به یکدیگر و افزودن حسگرها به آنها، باعث میشود که این تجهیزات نوعی هوش دیجیتالی کسب کنند و دادههای حاصل از این تعامل را بین دستگاههای دیگر و کاربر به اشتراک بگذارند.
مزایای اینترنت اشیا
- دسترسی سریع به دادههای لحظهای
که باعث تسهیل فرایند تصمیم گیری و مدیریت آسان تر امور در زندگی میگردد.
- اتوماتیک انجام شدن امور
انجام شدن خودکار بسیاری از امور در زندگی انسان کمک شایانی به افزایش سرعت و حذف خطا از فعالیتهای روزمره کرده است.
مانند چراغ های راهنمایی هوشمند که بدون دخالت انسان بر اساس ترافیک، زمان خود را تنظیم میکنند.
- هزینه کمتر
با دخالت اینترنت اشیا در امور روزمره بسیاری از هزینهها کاهش مییابد و نیاز به نیروی انسانی گسترده رفع میشود.
معایب اینترنت اشیا
- حریم خصوصی و امنیت ضعیف
حقیقت این است که هر دستگاهی که متصل به اینترنت است در معرض هکرها است.
- استاندارد بین المللی سازگاری وجود ندارد
استانداردی که بر نحوه ساز و کار دستگاهها با یکدیگر نظارت داشته باشد، هنوز وجود ندارد.
- احتمال بروز تداخل
در صورت بروز خطا در نرمافزار و یا سخت افزارهای مربوطه، ارتباط دستگاهها و مدیریت آنها مختل شده و عواقب ناگواری رخ خواهد داد.
- حذف برخی از مشاغل
برخی از فعالیتها به دلیل اتوماسیون سازی حذف خواهند شد.
- وابستگی بیشتر به تکنولوژی
باعث میشود تعامل میان افراد به حداقل برسد.
اگر به این گونه مباحث علاقهمند هستید می توانید خواندن مقاله هوش مصنوعی چیست خالی از لطف نخواهد بود.
در زیر به کاربردهای اینترنت اشیا در حوزههای مختلف اشاره میکنیم؛
کاربردهای اینترنت اشیا
سلامتی
در بیمارستانها ، بر روی دستگاههای پایش بیمار، سوابق الکترونیکی و سنسورهایی که میزان دما و رطوبت را بهصورت خودکار تنظیم میکنند از اینترنت اشیا استفاده شده است.
صنعت مخابرات
صنعت مخابرات بهطور قابلتوجهی تحت تأثیر اینترنت اشیا قرار گرفته است چرا که با گسترش آن، نیاز افراد به یک اتصال قابل اعتماد هرروز بیشتر میشود. شرکتهای مخابراتی نیز با تجهیز کردن سازمانها به اینترنت پایدار از طریق سرویس پهنای باند اختصاصی خود و ارائه سرویس وای فای عمومی در راه رسیدن به شهر هوشمند قدم مؤثری برداشتهاند.
خانهها
برای مدیریت انرژی در خانهها، از ترموستاتها و حسگرهایی استفاده شده است که با استفاده از IoT رفتارها را بررسی و بهترین دما را برای خانهها فراهم میکنند.
همچنین برای امنیت و ایمنی در خانهها ، با استفاده از نصب دوربین و حسگرها و اتصال آنها به اینترنت، دادهها را آنالیز میکنند تا در مواقع لزوم به کاربر هشدار سرقت یا خطر را بدهند.
تولیدات
با IoT، تولیدکنندگان میتوانند جهت بهینهسازی عملیات، تعمیر و نگهداری، کنترل موجودی انبار، بهداشت و ایمنی و فرآیند تولید به یک برنامه جامع دسترسی داشته باشند.
وسایل نقلیه
تأثیر IoT بر عملکرد، طراحی و سرویسدهی وسایل نقلیه غیرقابلانکار است. برای مثال نصب IoT برای بررسی و نظارت سلامت وسایل نقلیه و اعلام هشدار در صورت بروز اختلال و یا دزدی بسیار کاربرد دارد.
انرژی
کنتورهای هوشمند با استفاده از IoT به صورت خودکار با استفاده از جمعآوری دادهها و تجزیه و تحلیل آنها ، به مدلسازی پیشگویانهای برای زمانبندی استفاده از انرژی و مصرف بهینه از آن دست یابند.
شهرها
با گسترش IOT در شهرها، بیمارستانها ، ساختمانها ، پارکینگها و کارخانهها به صورت هوشمند در حال شکلگیری میباشند. همچنین با استفاده از توسعه حسگرها و دوربینهای امنیتی در سطح شهر میتوان رفتار انسانها را آنالیز کرد و در جهت برنامهریزی شهری به کار گرفت.